info@interimmarketing.se
0705-59 61 02
Björnvägen 3
183 60 Täby
ATS CV format

Undvik direkt bortsortering och ta dig förbi ATS via rätt CV-format

Många rekryterare använder ett automatiserat rekryteringssystem (kallat ATS) som sorterar ansökningar automatiskt. På så sätt kan rekryteringsansvariga minska antalet mottagna ansökningar och fokusera sin tid på de mest kvalificerade kandidaterna. Bra för rekryteraren, men sämre för dig som inte är medveten om hur du ska anpassa ditt CV så att det kan ta sig förbi ATS-botarna.

ATS innebär att ett CV i fel format riskerar att sållas bort innan någon människa ens kunnat titta på det. Får du inte någon feedback på din ansökan kan det alltså hända att den försvunnit innan någon ens sett den. För att försäkra dig om att synas i rekryteringsprocessen måste ditt CV följa vissa riktlinjer och ha ett särskilt format. Här berättar vi hur du ska göra för att slippa bli osynlig i ansökningsprocessen.

ATS CV-format kräver viss struktur

Håll ditt CV så enkelt som möjligt. Använd allra helst MS Word. Ett enkelt PDF-format kan fungera men ATS kan ha problem att läsa en sådan fil, så för att vara på den säkra sidan – håll dig till Word och inget annat. När du väljer typsnitt ska du använda Arial (utan serifer) eller Times New Roman (med serifer), för bästa läsbarhet.

Undvik alla typer av specialformat, såsom bilder och grafik, symboler, specialtecken, tabeller och kolumner. Använd inga som helst special-formateringar av texten. ATS kan nämligen inte tolka dem, så den typen av innehåll blir “osynligt” för systemet.

Detta innebär således att du inte ska lägga in ett foto på dig själv i ditt CV. Att skippa fotot är bra av fler anledningar än ATS. Det bidrar också till att bedömningen av ditt CV blir mer subjektiv och inte påverkas av ditt utseende eller din stil.

Använd sökord och standardiserade kategorier från kravprofilen i annonsen

ATS-boten letar efter nyckelord från annonsen när den bedömer ansökningarna. Gå igenom jobbannonsen och identifiera alla relevanta sökord och sökfraser i ditt CV. Nämns “minst 5 års erfarenhet som kommunikationsansvarig” som krav i annonsen, formulera dig likadant, istället för exempelvis “ansvarig för kommunikationen under en tioårsperiod”.

Använd standardiserade och raka rubriker som “Arbetslivserfarenhet”, “Utbildning” och “Erfarenhet”. Det gör det lättare för systemet att läsa in. Titta gärna på rubrikerna i jobbannonsen och använd samma ord när du skriver ditt CV.

Senaste anställning först – och peppra med siffror

Lista dina jobb i omvänd kronologisk ordning där du skriver din senaste anställning först i listan. Använd tydliga datumformat och var noga med att ange exakt tid, till exempel “Mars 2019 – Juni 2021” istället för 2019-2021, för att undvika missförstånd.

Beskriv konkreta prestationer och specifika resultat, inte bara arbetsuppgifter. Istället för “Ansvarade för kommunikationen på sociala medier” skriv “Utvecklade närvaron på Instagram och ökade antalet följare med 125 % på ett år”. Om du kan, visa dina resultat med konkreta siffror. Exempel: “Ökade försäljningen med 7 % under första kvartalet” “Ledde ett översättarteam på 16 personer”.

Här är det bra att bryta mot grammatikreglerna och alltid använda siffror istället för att skriva ut numret med bokstäver – även låga siffror – och använda procenttecknet. Det blir tydligare.

Ta med relevanta utbildningar och certifikat

Skriv ut hela utbildningens namn och lärosäte, ex ”Kandidatexamen, företagsekonomi, Stockholms Universitet, 2005. Förkortningar som “BA med huvudämne företagsekonomi, SU -05” skulle kunna misstolkas av ATS-systemet.

Har du relevanta certifieringar? Inkludera dem och använd den officiella beteckningen och årtalet du tog certifikatet, exempelvis ”Microsoft Certified: Information Security Administrator 2024” eller ”Professional Scrum Master I (PSM I) 2022”.

Specificera även program och system du kan, som “Erfarenhet av Adobe Premiere Pro och Capcut” istället för att bara skriva “videoredigeringsappar”. ATS-systemet har svårt att tolka förkortningar. Använd både den fullständiga termen och förkortningen inom parentes, exempelvis “Artificiell intelligens (AI)”.

Testa ditt CV innan du skickar in ansökan

När du är nöjd med ditt CV, öppna det i en ren text-app som tex Anteckningar eller Textedit. Kolla att texten ser bra ut och att allt syns och kommer i rätt ordning. Testa gärna ditt CV med en tjänst som Jobscan.co där du kan ladda upp ditt dokument och se om det matchar jobbannonsen.

Letar du efter en ny spännande position? Registrera dig som jobbkandidat eller interimskonsult hos IMS och upptäck nya möjligheter.