info@interimmarketing.se
0705-59 61 02
Björnvägen 3
183 60 Täby
CSRD direktiv

Detta är CSRD – nytt direktiv för hållbarhet

CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive. Det är ett EU-direktiv som syftar till att förbättra och standardisera rapporteringen om hållbarhet och icke-finansiell information från företag. CSRD ersätter den tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD) och innebär en utökning av kraven på vilka företag som måste rapportera och vilken typ av information som ska inkluderas.

Som alltid när det kommer nya direktiv så kan det kännas osäkert om tillräcklig kompetens inte redan finns inom företaget. IMS hjälper dig med interimskonsulter eller om du behöver anställa en ansvarig eller specialist som arbetar med hållbarhetsfrågorna. Välkommen att höra av dig så hjälper vi dig!

De viktigaste aspekterna av CSRD inkluderar:

  1. Utvidgade rapporteringskrav. CSRD kräver att fler företag, inklusive små och medelstora företag som är noterade på börser, rapporterar om hållbarhetsfrågor.
  2. Standardiserad rapportering. Det införs standardiserade krav på hur hållbarhetsinformationen ska rapporteras för att säkerställa jämförbarhet och transparens.
  3. Dubbel materialitet. Företagen måste rapportera om hur hållbarhetsfrågor påverkar deras finansiella prestanda (finansiell materialitet) och hur deras verksamhet påverkar människor och miljön (miljömässig och social materialitet).
  4. Externt granskad information. Företagen måste få sin hållbarhetsrapportering granskad av en extern revisor för att säkerställa dess tillförlitlighet.
  5. Digital rapportering. Krav på att hållbarhetsinformationen ska kunna rapporteras digitalt för att underlätta åtkomst och analys.

CSRD är en del av EU:s bredare strategi för att främja hållbarhet och integrera miljömässiga, sociala och styrningsaspekter (ESG) i företagens verksamheter och investeringsbeslut.

Vilken konsultprofil behöver vi hyra in för CSRD-arbetet om vi inte har kompetensen inhouse?

För CSRD-arbetet behöver företaget hyra in en erfaren hållbarhetskonsult med följande profil:

  • Erfarenhet: Flera års erfarenhet av hållbarhetsarbete och CSRD.
  • Utbildning: Examen i hållbarhetsvetenskap, miljövetenskap eller företagsekonomi med hållbarhetsfokus.
  • Kompetens: Djup kunskap om hållbarhetsstandarder (GRI, SASB, TCFD), integrerad rapportering, riskhantering, och datainsamling.
  • Projektledning: Förmåga att leda projekt, samarbeta med olika avdelningar, och kommunicera tydligt.
  • Certifieringar: Hållbarhetscertifieringar och ett starkt branschnätverk.

Denna profil säkerställer effektiv och korrekt CSRD-rapportering. Kontakta IMS för förslag på interimskonsulter och jobbkandidater som uppfyller kravprofilen.

Vad har företag för ansvar i den nya hållbarhetsredovisningen?

Den nya hållbarhetsredovisningen, ofta refererad till som ”Corporate Sustainability Reporting Directive” (CSRD) inom EU, innebär ökade krav på företag att rapportera om sin hållbarhetsprestanda. Företagens ansvar enligt detta direktiv omfattar flera områden.

Utökad rapporteringsplikt för fler företag

Direktivet omfattar stora företag och börsnoterade företag på EU-marknader, inklusive vissa små och medelstora företag (SME). Detta innebär att fler företag än tidigare måste följa reglerna för hållbarhetsredovisning.

Nu införs även mer omfattande rapporteringskrav. Företag måste rapportera om ett bredare spektrum av hållbarhetsfrågor, inklusive miljö, sociala frågor, arbetsrätt, mänskliga rättigheter och antikorruption. Detta innebär att företagen måste ge en mer holistisk bild av sin påverkan på hållbarhet.

Standardiserad rapportering

Företagen måste använda gemensamma europeiska rapporteringsstandarder, vilket ska bidra till att skapa jämförbarhet och transparens. Detta inkluderar specifika riktlinjer för olika sektorer och ämnen.

Integrering i årsredovisningen

Hållbarhetsinformationen ska integreras i företagens årsredovisning, vilket innebär att hållbarhetsfrågorna måste behandlas med samma noggrannhet och kontroll som finansiell information.

Assurance och revision

Det ställs krav på att hållbarhetsinformationen ska granskas av externa revisorer. Detta ökar trovärdigheten och tillförlitligheten av rapporteringen.

Due diligence

Företag förväntas utföra due diligence-processer för att identifiera, förebygga och mildra potentiella negativa hållbarhetseffekter i sin verksamhet och leveranskedja.

Stakeholder engagement

Företag uppmuntras att engagera sig i dialoger med olika intressenter (t.ex. anställda, kunder, samhällen, investerare) för att identifiera och rapportera om relevanta hållbarhetsfrågor.

Digital rapportering

Rapporterna måste publiceras i ett digitalt format för att underlätta tillgång och analys.

Transparent riskhantering

Företag måste rapportera om hur hållbarhetsrelaterade risker hanteras och påverkar deras affärsmodeller.

Genom att införa dessa åtgärder strävar CSRD efter att förbättra företagens transparens och ansvarsskyldighet, vilket i sin tur syftar till att främja en mer hållbar ekonomisk utveckling inom EU.

IMS har den kompetens ditt företag behöver

De nya kraven medför en efterfrågan på kvalificerad kompetens inom området. Kontakta IMS för förslag på den kompetens ditt företag behöver komplettera med. IMS har många interimskonsulter och kandidater att rekrytera med varierande erfarenhet, allt från specialister till ledare inom området.