info@interimmarketing.se
0705-59 61 02
Björnvägen 3
183 60 Täby
Arbetsgivarvarumärke – employer branding

Employer branding – ditt arbetsgivarvarumärke i siffror

I en snabbt föränderlig arbetsmarknad där konkurrensen om kompetens blir allt mer intensiv, har employer branding blivit en avgörande faktor för framgång och tillväxt. För företagsledare och chefer är det inte längre tillräckligt att erbjuda konkurrenskraftiga löner och förmåner – arbetsgivarens rykte, kultur och värderingar spelar en allt större roll i hur attraktivt ett företag upplevs på marknaden.

Ett starkt arbetsgivarvarumärke ger ett företag fördelar när det gäller att attrahera, rekrytera och behålla kompetenta medarbetare. Men exakt hur stor betydelse har det? Vi har tittat på bland annat Review Trackers och Vouch For, som har sammanställt statistik på hur stor betydelse ditt arbetsgivarvarumärke kan ha.

Statistiken visar vikten av ett starkt arbetsgivarvarumärke

Flera undersökningar visar tydligt på hur employer branding direkt påverkar ett företags förmåga att konkurrera:

  • 84 % av jobbkandidaterna menar att ett företags rykte som arbetsgivare är viktigt när de bestämmer sig för att söka ett jobb.
  • 83 % av kandidaterna söker upp recensioner och betyg online innan de väljer att gå vidare i en rekryteringsprocess.
  • Företag med ett starkt arbetsgivarvarumärke får 100 % så många ansökningar som de med ett svagt eller negativt rykte.
  • Ett starkt employer brand kan minska kostnaden per anställning med upp till 50 %.
  • Företag med ett svagt varumärke måste i genomsnitt erbjuda 10 % högre lön för att kompensera för ett dåligt rykte.
  • Starka arbetsgivarvarumärken har 28 % lägre personalomsättning, vilket sparar både pengar och resurser.

Employer branding och digital närvaro

I en tid då digital kommunikation är normen är det viktigare än någonsin att ha kontroll på sitt digitala rykte. Plattformar som Glassdoor, Indeed, LinkedIn och sociala medier fungerar idag som kraftfulla kanaler för jobbsökare att få en bild av ett företag.

En negativ recension eller upprepade klagomål på arbetsmiljö, ledarskap eller företagskultur kan snabbt spridas och få långsiktiga konsekvenser för ett företags möjlighet att locka till sig talanger. Omvänt kan ett aktivt och transparent arbete med employer branding bidra till att bygga förtroende och öka intresset för organisationen.

Från rekrytering till retention

Employer branding handlar inte bara om att attrahera nya medarbetare, utan lika mycket om att skapa en arbetsmiljö där nuvarande anställda kan trivas och utvecklas. Ett tydligt och autentiskt arbetsgivarerbjudande (EVP, Employer Value Proposition) fungerar som en riktlinje för både rekrytering och intern kulturutveckling.

När medarbetarna upplever att deras värderingar och behov matchar företagets, ökar lojaliteten och engagemanget. Detta leder i sin tur till högre produktivitet, bättre kundservice och minskad risk för sjukskrivningar och uppsägningar. Det är en lönsam affär, eftersom hög personalomsättning medför stora kostnader.

Konkreta åtgärder för att stärka arbetsgivarvarumärket

För företagsledare och HR-ansvariga finns flera konkreta insatser som kan bidra till ett starkare employer brand:

  1. Utveckla ett autentiskt EVP. Vad erbjuder ni som arbetsgivare? Hur skiljer ni er från konkurrenterna?
  2. Lyssna på medarbetarna. Använd medarbetarundersökningar och exit-intervjuer för att identifiera styrkor och utvecklingsområden.
  3. Stärk den interna kommunikationen. Transparens och tydlighet är avgörande för förtroende.
  4. Fokusera på ledarskapet. Chefer är nyckelpersoner för att forma kultur och engagemang.
  5. Vårda det digitala ryktet. Svara på omdömen, kommunicera regelbundet på sociala medier och visa upp medarbetarberättelser.
  6. Erbjud utvecklingsmöjligheter. Kompetensutveckling och karriärvägar är viktiga för att behålla talanger.

Employer branding är en strategisk investering

För dagens företagsledare är det tydligt att employer branding inte är något ”mjukt värde” utan en affärskritisk strategi. Genom att investera i ett starkt arbetsgivarvarumärke kan organisationer inte bara attrahera och behålla de bästa medarbetarna, utan även skapa ett mer hållbart, produktivt och lönsamt företag.

Med tanke på den statistik och de tydliga effekter som ett starkt employer brand har, bör varje chef och VD fundera över: Hur uppfattas vi som arbetsgivare idag – och hur vill vi uppfattas imorgon?

Du kan läsa mer om employer branding och hur du skapar din egen plan och EVP på vår temasajt om rekrytering.

Vi på IMS finns här för dig och kan ge stöd omedelbart vid rekrytering och organisationsförändringar, vare sig du behöver ta in kompetens temporärt eller direktrekrytera. Våra jobbkandidater och interimskonsulter är experter inom en rad viktiga områden och har gedigen erfarenhet. Varmt välkommen att kontakta oss för ett samtal om vilka behov som just din organisation har just nu.