Maximera julledigheten
I år är julledigheten längre än vanligt för den som har möjlighet att ta ledigt även på klämdagarna, kanske både i jul- och nyårsveckan. Det kan ge en längre semester som är ett perfekt tillfälle att varva ner och ladda batterierna. Här är våra bästa tips för att maximera både vila och aktiv återhämtning under helgerna.
Prioritera återhämtande vila för både kropp och hjärna
- Sov tills du vaknar. Låt väckarklockan vara, och ge kroppen möjlighet att återhämta sig genom att följa din personliga och naturliga dygnsrytm. Gå till sängs när du känner dig trött och sov tills du vaknar av dig själv och känner dig utvilad. Lägg bort skärmar minst en timme före sänggåendet och lämna telefonen utanför sovrummet.
- Prova digital detox. Testa en dag eller flera utan dator och telefon. Du måste inte kolla e-posten, Linkedin eller nyheterna under juldagarna. Är det någon gång du kan vara otillgänglig med gott samvete och ge din hjärna en paus från det ständiga bombardemanget av stimuli, så är det under julen. Om något är viktigt kan man använda telefonen som just en… telefon, att ringa med.
- Ta pauser från krav. Ge dig själv tillåtelse att göra ingenting. Koppla av med en bok, lyssna på musik, lägg pussel eller dagdröm. När det gäller julstöket: delegera, eller dra ner på antalet maträtter och sociala aktiviteter.
Aktiv återhämtning för kropp och själ
- Lätt fysisk aktivitet. Promenader i naturen, yoga eller balansövningar är exempel på aktiviteter som gynnar kroppens återhämtning utan att ge stresspåslag och negativa hormoneffekter.
- Träna lagom. Om du vill vara aktiv kan du satsa på lågintensiv träning, som simning, lätt löpning eller cykling. Undvik att stressa kroppen med hård träning.
- Utomhusaktiviteter. Ta vara på de korta timmarna med dagsljus och spendera tid ute i friska luften. Särskilt om du är lyckligt lottad med solsken och/eller snö. Vinteraktiviteter som skridskoåkning, skidåkning eller en enkel vinterpromenad kan både vara roligt, uppfriskande, och en chans till socialt umgänge om du har sällskap med dig ut.
Skapa tid för avkoppling och umgänge som värmer hjärtat
- Social tid. Umgås med nära och kära på ett avkopplat sätt, utan stressande måsten. Öva på att säga ett vänligt “nej, tack” till saker du inte har lust med. Ska du resa långt i jul? Se till att komma tillbaka hem en eller två dagar innan du ska vara åter på jobbet, för att få tid att varva ner och koppla av i lugn och ro.
- Egentid. Firar du hela eller delar av julen på egen hand? Låt inte det stressa dig. Planera i förväg vad du vill äta och vad du vill göra, eller planera inget alls om det passar dig bättre. Det kan vara härligt att få bestämma helt och hållet själv. Pizza istället för julmat? Helt okej. Ägna dig åt favoritaktiviteter, pyssla om dig själv och njut av att få vara helt fri.
- Skapa en avkopplande miljö. Tänd ljus, spela lugn musik du tycker om och skapa en varm och inbjudande atmosfär hemma.
- Gör saker du har lust med. Titta på juliga favoritfilmer eller passa på att gå på bio och se de senaste storfilmerna. Lustfyllda aktiviteter skapar livslånga minnen, antingen du gör dem själv eller tillsammans med andra.
Mental återhämtning och reflektion
- Reflektera över det gångna året. Ta dig tid att tänka på det gångna året, vad som gått bra och vad du kan ta med dig in i det nya året. Fundera på de kommande månaderna. Vad är din vision för dig själv och ditt liv? Vad vill du ska hända? Trivs du fortfarande med jobbet eller skulle du vilja prova något nytt? Finns det ett första steg du kan ta redan idag för att förverkliga dina drömmar?
- Skriv dagbok. Att skriva ner tankar och känslor kan hjälpa till att rensa huvudet och skapa mentalt lugn. Fokusera på det du är tacksam för. Det kan bidra till en mer positiv inställning till ditt liv och minska mental stress.
- Öva på att vara i nuet. De flesta av oss funderar antingen på det förflutna eller befinner oss redan i framtiden i tanken. Att försöka vara närvarande i nuet kallas för mindfulness och är en bra mental avslappningsövning. Försök att aktivt observera tingen i omgivningen och ta in människorna omkring dig, utan att behöva reagera. Bara existera. Det är en konst att bara vara, precis nu, en minut i taget.
Planera för balans
- Var flexibel. Tillåt dig själv att ändra planer om du känner dig trött eller överväldigad. Lyssna på din kropp och vad du känner för att göra.
- Undvik överplanering. Lämna utrymme i schemat för spontana stunder, möten och vila. Ta en dag eller flera utan någon planering alls, och gör vad som faller dig in.
Vad ser du mest fram emot under ledigheten? Kommer du fram till att du vill prova på något nytt under nästa år så finns vi på IMS här för att hjälpa dig hitta rätt i karriären. Du är alltid välkommen att kontakta oss.