info@interimmarketing.se
0705-59 61 02
Björnvägen 3
183 60 Täby

Släpp ut oss från kontoren: Hybrid är här för att stanna

Vi har frågat oss ett tag nu vad som egentligen händer när pandemin är över; kommer vi att åka tillbaka till kontoren? Enligt en ny stor undersökning som A great place to work har genomfört visar det sig att 88% av de tillfrågade vill fortsätta jobba på distans.

Undersökningen gjordes i juni och 1014 svenskar i varierande befattningar tillfrågades. Inte bara det att inställningen till distansarbete är mycket positiv; 53 procent anser att deras arbete blivit bättre och 60 procent tycker dessutom att deras privatliv blivit bättre av att jobba på distans.

En slutsats är att vi har klarat ställa om oss väl, efter en initial förvirring. Vinnare är de arbetsplatser som anammar förändringen och utnyttjar det här som en språngbräda i utvecklingen för både företaget och sina anställda. Ja, inte att glömma – hitta kompetenser mer brett när geografin inte är ett lika stort hinder längre. Samtidigt påpekar undersökningen; vi befinner oss fortfarande i en omställningsresa – det pågår ett slags ”trial and error nu” och det kommer att ta en tid innan det nya verkligen landar, anser Maria Grudén på A Great Place to Work, som står bakom undersökningen.

Viktig skillnad mellan yngre och äldre

Det är viktigt att också inse att människor är individer. De företag som lyckas bäst är de som utgår från individers behov och sätter medarbetarnas kompetens i centrum. Ett viktigt undantag att tänka på är också att unga och nyanställda vill vara på kontoret mer – arbetsplatsen är en viktig social arena där de ska kunna nätverka och komma vidare i karriären.

I den hybrida världen blir dagliga, korta check-ins viktiga och att gå laget runt för att fånga upp saker. Den hybrida arbetsplatsen ställer också nya krav på ledarna.

Sammanfattningsvis, baserat på lärdomar från de företag som anses ha lyckats bäst runtom hela Europa under pandemin kan man ge sex framgångstips för den hybrida arbetsplatsen:

  1. Ta väl hand om de anställda vars jobb endast kan utföras på arbetsplatsen
  2. Var öppen med de utmaningar som pandemin medför
  3. Ge dina anställda en känsla av mening
  4. Fråga dina anställda vad de behöver
  5. Möt dina anställda där de befinner sig
  6. Anställ personer utifrån kompetens, ta inte hänsyn till var de bor

Läs hela rapporten på A Great Place to Works hemsida

IMS reflekterar
Att det här är en ny verklighet som arbetsgivare måste förhålla sig till är ett faktum. Den stora rädslan för många är att det ska bli svårare att ha koll på vad alla anställda egentligen gör hemma hela dagarna. Men även anställd är många gånger oroliga över att inte kunna fokusera tillräckligt mycket på jobbet när man hemmajobbar.

Många företag experimenterar med hybridlösningar där de anställda förväntas komma in till kontoret 2-3 dagar i veckan. Exakt hur det landar kommer sannolikt bli olika för olika företag. Kandidater väljer redan nu i allt större utsträckning arbetsplatser efter vilka möjligheter de erbjuder för hemmaarbete. Inställningen till distansarbetet säger mycket om ett företags kultur och attityd till sina anställda på samma sätt som lönenivåer och förmåner.

I kreativa branscher där enstaka ideér kan bidra lika mycket som flera månaders kontorsarbete är det oftast lättare att acceptera det här. Med de kompetenser som IMS rekryterar är det flytande. Många yrken inom marknadsföring kombinerar kreativitet med andra viktiga egenskaper. Svårare omställning blir de för de som fortfarande mäter sina anställdas eller konsulters prestation efter tid, hur mycket är de på kontoret, istället för att tänka mer på hur anställda eller konsulter bidrar till ökade vinster, oavsett engagemanget i exakt tid. Även om man snickrar på huset därhemma kan det ju faktiskt innebära att man har huvudet fullt sysselsatt med att fundera ut en fantasifull copy för en ny kampanj.