Så väljer du interimskonsult
Det är ofta både affärs- och tidskritiskt när behovet av en interim chef eller senior kompetens uppstår. Rätt person kan göra enorm skillnad, medan fel val kan bli väldigt kostsamt. Därför bör du vara minst lika noggrann när du rekryterar interimt som när du gör permanenta anställningar, trots den snäva tidsramen.
Att hitta den bästa interimskonsulten för en specifik uppgift kan vara en utmaning, men med rätt strategi och noggrannhet går det att göra ett välgrundat val. Interimskonsulter är ofta erfarna experter som anlitas för att fylla en tillfällig roll, hantera en förändringsprocess eller leda ett specifikt projekt. De kan bidra med specialistkunskap, objektivitet och flexibilitet som kan vara svåra att uppnå med en vanlig rekrytering.
Hur ska ditt företag kunna hitta den mest lämpade interimskonsulten? Här presenterar vi en strukturerad process där behovsanalys, rekryteringskanaler och utvärderingsmetoder är centrala.
1. Identifiera behovet
Det första steget är att identifiera det exakta behovet genom att ställa rätt frågor.
- Vilka arbetsuppgifter ska konsulten utföra?
- Vilka mål ska uppnås?
- Vilka kompetenser och erfarenheter krävs?
- Hur länge förväntas uppdraget pågå?
- Vad har du för budget och andra praktiska förutsättningar?
En tydlig kravspecifikation underlättar urvalsprocessen och hjälper till att hitta den mest kvalificerade kandidaten.
2. Använd rätt rekryteringskanaler
Det finns flera ställen där du kan hitta en kvalificerad interimskonsult. Företag kan använda:
- Personliga nätverk och rekommendationer. Många företag hittar interimskonsulter genom kontakter och rekommendationer från tidigare uppdragsgivare eller branschkollegor.
- Digitala plattformar och databaser. Det finns en rad olika plattformar och nätverk där interimskonsulter registrerar sig, vilket gör det enklare att hitta tillgängliga kandidater. Nackdelen är att du själv måste välja ut ett antal kandidater vilket tar tid och gör det svårare att hitta rätt.
- Direktkontakt med kandidater: Om ditt företag redan tidigare har identifierat en potentiell kandidat kan en direktkontakt vara ett effektivt sätt att rekrytera en interimskonsult. En del organisationer ber att få behålla jobbkandidaternas uppgifter även efter en avslutad rekrytering, och då kan kandidater för interimsuppdrag finnas i databasen.
- Rekryterings- och konsultförmedlingsföretag. Specialiserade rekryteringsfirmor har ofta ett nätverk av erfarna interimskonsulter som de känner väl, och kan därmed snabbt matcha rätt kandidat med rätt uppdrag.
3. Granska och utvärdera kandidater
När potentiella kandidater har identifierats är det viktigt att genomföra en noggrann utvärdering. Här är några avgörande faktorer som du bör ta hänsyn till.
- Relevant erfarenhet och kompetens. Kandidaten bör ha dokumenterad erfarenhet av liknande uppdrag och den kompetens som krävs för att lösa företagets utmaningar.
- Referenser och track record. Kontrollera referenser från tidigare uppdragsgivare för att säkerställa att kandidaten levererar de resultat ni efterfrågar.
- Anpassningsförmåga och problemlösningsförmåga. En interimskonsult måste snabbt kunna sätta sig in i en ny organisation och hantera utmaningar på ett lösningsorienterat sätt.
- Kommunikation och samarbetsförmåga. Konsulten ska kunna samarbeta med ledningen och teamet samt tydligt kommunicera strategier och lösningar.
4. Genomför en strukturerad intervju
För att vara säker på att konsulten verkligen passar i er organisation och för uppdraget, bör en djupgående intervju genomföras. Under intervjun kan företaget ställa frågor som:
- Hur har du hanterat liknande uppdrag tidigare?
- Hur går du tillväga för att snabbt sätta dig in i en ny organisation?
- Vilka strategier använder du för att driva förändringsarbete?
- Hur hanterar du motstånd och utmaningar inom organisationer?
- Kan du ge exempel på konkreta resultat du har uppnått i tidigare uppdrag?
Det kan också vara en bra idé att genomföra en case-intervju där kandidaten får lösa ett konkret problem relaterat till uppdraget.
5. Säkerställ en smidig onboardingprocess
När en interimskonsult har valts ut så är det avgörande att skapa de bästa förutsättningarna för en snabb och effektiv onboarding. Här är några nyckelaktiviteter.
- Introducera konsulten till organisationen och relevanta teammedlemmar
- Ge tillgång till nödvändiga resurser och information
- Tydliggör mål och förväntningar
- Upprätta en kommunikationsplan för att säkerställa kontinuerlig uppföljning
En väl genomförd onboarding gör att interimskonsulten snabbt kan leverera resultat och skapa värde för organisationen.
6. Följ upp och utvärdera
Under och efter uppdraget är det viktigt att följa upp och utvärdera interimskonsultens prestation. Genom regelbundna avstämningar och feedback kan företaget säkerställa att uppdraget fortlöper enligt plan och att eventuella justeringar görs i tid. Efter uppdragets slut kan det vara värdefullt att utvärdera några saker.
- Har målen uppnåtts?
- Vilka lärdomar kan organisationen dra av uppdraget?
- Finns det möjligheter till fortsatt samarbete i framtiden?
En exklusiv partner kan löna sig
En missuppfattning vi på IMS möter då och då, är att chansen att snabbt hitta rätt kandidat ökar ju fler rekryteringspartners som involveras. I verkligheten blir effekten ofta den motsatta: Urvalet blir mindre genomarbetat, kvaliteten och kandidatupplevelsen blir sämre och det tar faktiskt ofta längre tid. Att arbeta med en partner exklusivt är inte en begränsning – tvärtom. När kvalitet och precision är avgörande borde det vara en självklarhet.
Behöver du stöd i den här processen och förslag på kandidater finns vi på IMS här för dig. Våra interimskonsulter är experter inom en rad viktiga områden och har gedigen erfarenhet. Varmt välkommen att kontakta oss för ett samtal om vilka behov som just din organisation har just nu.