info@interimmarketing.se
0705-59 61 02
Björnvägen 3
183 60 Täby

Världens första vd-robot har utnämnts

Kommer du att bli ersatt av en robot? Det är en fråga som hittills inte känts orimlig men ändå förmodligen rätt avlägsen för de flesta. Men nu är den här – världens första robot-vd.

Tidningen Chef skriver i en artikel att det kinesiska onlinespel- och appföretaget NetDragon Websoft blivit först i världen med att utnämna en robot som vd.

Denna virtuella humanoida robot är en hon och heter Ms. Tang Yu. Företaget är värderat till närmare 10 miljarder dollar, så det är ingen liten vd-roll att axla.

Kravspec: optimera, effektivisera och skapa en rättvis arbetsmiljö

Enligt ett pressmeddelande som refereras av artikeln så är förväntningarna stora.

Den virtuella vd:n ska höja kvaliteten på ansvarsfördelningen, optimera processflödet och öka effektiviteten på företaget. Dessutom ska hon säkerställa en rättvis och effektiv arbetsmiljö för alla.

”AI är framtiden för all företagsledning”

Artikeln inkluderar också följande citat från styrelseordförande Dr. Dejian Liu:

”Vi tror att AI är framtiden för all företagsledning, och vår utnämning av Ms. Tang Yu representerar vårt åtagande att verkligen anamma användningen av AI för att förändra hur vi driver vår verksamhet och i slutändan vår framtida strategiska tillväxt.”

Reflektion

Det är både fascinerande och skrämmande att en robot kan ta en så avancerad och mångfacetterad roll. Det väcker många frågor. Vilka roller kommer att ersättas av AI? Om hur lång tid? Vilka krav ställer det på kompetensförsörjning och organisation?

Kanske måste vi framöver helt ompröva våra sätt att tänka kring ledarskap och att bygga team.